WAT IS TROTS?

Volgens Aristoteles is het een deugd. Maar Dante vond het dan weer een dodelijke zonde. De literatuur is ook niet eenduidig. We kennen allemaal Narcissus die door zijn overdreven trots en eigenliefde ten onder ging.

De definitie zegt dat Trots het resultaat is van een specifieke actie die naar een gevoel van succes leidt.

Een gevoel dus. Met andere woorden, we hebben het hier over een emotie. Het is echter geen basisemotie zoals woede, afschuw, angst, verbazing of verdriet of vreugde…

Trots is een zelfbewuste emotie net zoals schaamte, of schuld, of verlegenheid.

Om een zelfbewuste emotie te ervaren, moet je – zoals het woord het zegt – bewust zijn van jezelf, jezelf kunnen evalueren, je moet met andere woorden zelfkennis hebben.

Je weegt nl. je prestatie af t.o.v. de anderen of t.o.v. een vorige prestatie. Maar wat duidelijk bleek uit mijn onderzoek, is dat heel veel mensen sneller trots zijn op iemand anders (kinderen, partner, ouders) dan op zichzelf. We zijn vaker trots op mensen waar we ons mee kunnen identificeren. En onze kinderen zien we als een stukje van onszelf. Als zij goed presteren, dan straalt dit op ons af, en zijn we trots. En dat is prima. Maar vergeet ook niet dat gevoel over jezelf toe te laten.